dissabte, 22 de desembre del 2007

25 - L’art del copypaste o Com posar-se medalles.

Carta publicada al setmanari "Cafè amb llet", al 4 de gener de 2008.

Diuen que “Spain is different” i què “Catalonia is not Spain”, ambdues coses són certes, però caldria afegir una altre frase d’aquest tipus: “Blanes is peculiar”.
Si més no, la seva política municipal. Ja fa unes setmanes vaig comentar el fet que determinades forces polítiques amb força número de regidors, o amb poder de govern, enlloc de assumir responsabilitats, la traslladaven a ERC, que teòricament, és el partit que hauria de passar més desapercebut durant aquesta legislatura, i alhora de la veritat, és qui ha d’assumir les responsabilitats que els altres rebutgen i li passen.
Però la peculiaritat de la política municipal blanenca, no s’acaba aquí.
En el ple de l’ajuntament que es va celebrar a l’octubre, el PSC va presentar una moció sobre l’alletament matern dins de les llars d’infants municipals. El curiós del cas, és que CiU des del govern, ja estava treballant en aquest sentit amb la voluntat de dur-ho endavant i ho va fer públic molt discretament. Així dons, el PSC es va despenjar amb aquesta moció, sobre un projecte que estava duent a terme el govern. La veritat és que el moviment estrambòtic del PSC es va veure de lluny. Pretenia posar-se una medalla de dur a terme un punt amb molta popularitat sobre la feina d’una altre força política. L’intent de copiar els projecte dels altres va quedar tant palès, que no vaig donar-li importància. De fet, vaig pensar que ningú més s’atreviria a fer una cosa semblant.
La meva sorpresa va ser que en el mateix ple, ICV-EUiA va voler fer el mateix amb uns punts d’ERC del pacte de govern amb CiU, presentant mocions d’urgència, per tal de no donar temps de reacció a la resta de forces polítiques. La cosa no va sortir endavant, ja què no té sentit presentar mocions d’urgència per fer coses, que ja s’han de fer.
Evidentment, ERC no va deixar trepitjar-se.
Però la cosa no va acabar aquí, ja què des d’ICV-EUiA, van aprofitar la negativa d’ERC, per assenyalar-la novament (tal com van fer amb la nefasta política de pactes després de les eleccions) i acusar-la de no ser coherents, i de ser sectaris.
Les dues mocions presentades d’urgència, eren per llogar-hi cadires. La primera, sobre una acció de govern ja pactada entre ERC i CiU. La segona, la creació d’una nova comissió per donar-li competències, que ja tenen altres comissions. O sigui, una moció per fer quelcom que ja s’ha de fer, i una moció per fer quelcom que ja es fa. Surrealista. Quines motivacions poden haver-hi per presentar aquestes mocions, i a més fent-ho d’urgència? Dons per quedar bé a la foto, i fer quedar malament als altres. Presentant aquestes mocions, no poden tenir una altre motivació que la de posar-se medalles, o esquitxar als adversaris. Ètic? Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.
Però es que la cosa no queda aquí. Lluny d’haver après la lliçó, ICV-EUiA, en el ple de desembre, no només a tornat a presentar les mocions d’urgència del ple del mes de novembre, tornant a fer servir la copia descarada del programa d’ERC, i torna a presentar una altre moció sobre una cosa que ja s’ha de fer.
Si ICV-EUiA, tinguessin veritable interès en què els temes sobre les mocions-copia que presenten, es portessin a terme, el què farien és durant el temps de precs i preguntes, incidir i fins i tot, pressionar al govern, sobre quan es realitzaran aquestes accions de govern, enlloc de voler fer creure a tothom, que ells són els “inventors” de les propostes. Així dons, a ICV-EUiA, que és el que l’interessa de veritat? Resoldre problemes, o sortir bé a les fotos?
Però és que després, a sobre s’enfaden, argumentant mentides. Diuen que ells no copien, ja què quan han preguntat sobre l’acció de govern, han rebut la resposta de que no els hi volen dir, “perquè s’ho copiarien”. Sempre he pensat que l’alcalde Trias feia mal fet en no dir el que pensaven fer, i què era una mica paranoic, però finalment, li he de donar la raó. Menteixen quan diuen que no copien perquè l’equip de govern no diu quin programa té, ja què les mocions copiades, totes, son públiques dins de l’acord entre ERC i CiU. Tothom té accés a aquests punts de pacte entre ERC i CiU, inclosos ells.
També s’excusen, dient que com oposició, tenen tot el dret a presentar les mocions que considerin adients. Evidentment que tenen aquest dret. De fet, tenen el dret i la obligació. Però han de fer propostes reals i pròpies, i no coses que ja estan previstes de fer. Per la ciutadania, aquest tipus de proposta-copia, són del tot estèrils, ja què es proposa treballar sobre lo treballat.
Sembla que EUiA-ICV vulguin guanyar la carrera de ser el grup municipal que més mocions ha presentat, i així dir que són els que més han treballat. Lo important no són el número de mocions, sinó la qualitat de les mateixes, i les mocions-copia, tenen qualitat zero.
Només espero, que aquesta nova moda a la política municipal blanenca no s’escampi, però tal com van les coses, em temo, que d’ara en endavant, ICV-EUiA, a cada ple, aniran copiant tots i cada un dels 50 punts de pacte d’ERC amb CiU, hi aniran presentant mocions sobre aquests punts, fent una gran demostració sobre l’art del copypaste.
Em pregunto fins on arribaran? Presentaran una moció per tal d’organitzar un concurs internacional de focs d’artifici durant la setmana de la festa major? Qui sap.
Són els artistes del copypaste.

Salutacions i independència.
Reagrupem-nos.


Josep Cabana.