dissabte, 29 de setembre del 2007

16 - Oposar-se no sempre es negatiu.


Carta publicada al setmanari "Cafè amb Llet", al 21 de setembre de 2007.

Els partits polítics tenen un clar i únic objectiu, i aquest no es altre que el de desenvolupar i dur a terme, el seu ideari, la seva ideologia, i la seva forma de veure la vida. Per tal aconseguir aquest objectiu, els partits polítics tenen una eina que els hi permet complir amb aquest objectiu. Aquesta eina es arribar al govern. Així dons, un partit polític, un segon després de la seva formació, ha d’aspirar a governar. Ha d’aspirar a tenir la màxima quota de poder que pugui abastar. Un partit polític que no aspiri a governar, no te raó de ser, i votar-lo, l’únic que es fa, es tirar el nostre vot. Es veritat que hem de ser conscients de la possibilitats reals que té cada partit per arribar a governar, i si es el partit que s’apropa mes a la nostra ideologia, dons l’hem de votar, per tal de donar-li tota la força que sigui possible, i fugir del vot útil, que no es res mes que una enganyifa, que utilitzen uns partits per robar vots a altres partits.
Un cop això es té clar, ja podem entendre el perquè els partits polítics fan tot tipus de cabrioles, per tal d’aconseguir arribar al govern de qualsevol administració, i fugir del pensament fàcil de que tots el polítics son iguals i l’únic que volen es una cadira. No fer aquestes cabrioles per arribar a pactes de govern va en contra de la pròpia naturalesa dels partits polítics i només pot demostrar que, o s’enganya als votants o que s’és un incompetent, per després excusar-ho parlant d’ètica i coses molt nobles, però normalment, només serveix per amagar la incompetència o la enganyifa als votants (a Blanes hem tingut un clar exemple d’aquesta tendència autodestructiva d’alguns partits, tirant per la finestra totes les possibilitats d’arribar a governar)
Però totes aquestes cabrioles tenen un preu polític, amb el que s’ha de vigilar molt si no s’és la primera força d’un pacte de govern, ja que serà aquesta la que s’emporti totes les medalles dels èxits, i els altres partits de govern, queden totalment amagats sota l’ombra del partit majoritari dins del govern.
Es aleshores quant es pot utilitzar una segona eina per tal de complir amb l’objectiu que tenen els partit polítics, (portar endavant el seu programa) Aquesta segona eina es la “oposició en positiu”.
Es tracta d’arribar a un pacte amb un o mes partits, perquè es pugui formar govern, però quedant-se a la oposició.
Així s’obliga al nou govern a complir amb unes polítiques a seguir, tant concretes com es pugui, i al mateix temps, tenir la llibertat de moviments necessària per poder oposar-se a tot allò que no agradi del nou govern. Es una opció, que té l’avantatge de que sempre es pot fer marxa enrera, si el pacte no es compleix. O tot i complir-se el pacte, si el nou govern es un desastre, i si s’escau, promoure una moció de censura.
Això es el que a fet ERC a Blanes. A pactat amb el partit majoritari del nou govern, quedant-se a la oposició.
Analitzant una mica tots els paràmetres que ens condueixen a aquesta situació, es pot pensar que ERC a utilitzat aquesta segona eina per dues raons.
La primera raó es per ètica. ERC no podia entrar en cap govern després d’obtenir els nefastos resultats electorals que va tenir. Simplement, no s’ho mereixien. Un segon motiu ètic, es el de que en el nou govern, hi han representades dues forces polítiques amb un ideari totalment oposat al ideari d’ERC (PDB i PP)
La segona raó es per portar el programa d’ERC tant lluny com sigui possible, i així fer que els seus votants vegin com el seu vot, ha servit per alguna cosa. Així dons ERC a optat per aquesta “oposició en positiu”.
Aquesta “oposició en positiu” es fa palesa amb varies coses, que han passat després de la formació del nou consistori.
Gràcies a aquesta oposició en positiu, en continuarà lluitant per salvar El Vilar i Sant Daniel, cosa que ja es donava per perduda, i s’han començat les negociacions amb el Ministerio de Medio Ambiente, per recuperar la platja de S’abanell. S’ha establert una hora gratuïta al pàrking del Passeig de mar per tots el blanecs, i en poc temps, també hi haurà una hora i mitja a les zones blaves, gratuïtes pels blanencs. S’ha iniciat el projecte per la construcció de 44 habitatges per gent gran i gent jove al costat de l’Hospital de Sant Jaume, i s’ha facilitat fer a les entitats blanenques la seva fira, evitant l’excés de burocràcia.
Tot això s’ha fet en poc temps i des de l’oposició, en positiu.
Salutacions i independència.