divendres, 9 de novembre del 2007

22 - Un àrbitre que xuta penals.

Carta publicada al setmanari "Cafè amb llet", al 10 de novenbre de 2007

En els últims mesos, a Blanes s’ha produït un canvi de papers en la assumpció de responsabilitats dins de les diferents forces polítiques, que crec que ens haurien de fer pensar.
El primer d’aquests fets va ser el traspàs de la responsabilitat de formar un govern amb garanties, que va fer el PSC, la força política més votada, a ERC, no fent cap moviment per complir amb la tasca que la població blanenca li va transmetre a les urnes.
Enlloc d’assumir aquesta responsabilitat, el PSC va quedar-se plegat de mans esperant que fos ERC la que mogués fitxa, i hagués d’escollir qui seria l’alcalde de Blanes. Així dons, ERC sense saber com, es va trobar, sense cap necessitat aparent ni cap motiu palpable per part del PSC, que tenia què agafar la responsabilitat de decidir govern, quan qui ho tenia que fer era el PSC. El resultat d’això era que el PSC obtindria l’alcaldia gratuïtament o tindria algú a qui culpar de la seva falta de presa de decisions, eludint la pròpia responsabilitat (Sr. Valls, això si que és indignant i escandalós) Així dons, ERC, o regalava els seus vots al PSC, defraudant la confiança rebuda pels seus votants, o deixava que el PDB i el PP entressin en el govern. Independentment de si la opció escollida per ERC va ser l’encertada, el PSC no va ser digne de la responsabilitat que li havia donat el poble blanenc.
En el passat ple de l’ajuntament va tornar a passar una cosa semblant.
Davant la decisió presa per part d’un partit del govern de l’ajuntament, sense saber si tindria el recolzament necessari i imprescindible sobre el cas de la contractació d’en David Meca, va amenaçar amb deixar el govern, si no s’aprovava la contractació del nedador. Un cop més, ERC va tenir què prendre decisions que no li toquen. Tenia què escollir entre mantenir la estabilitat del govern municipal o ser fidel al seu ideari. Independentment de si l’opció escollida per ERC ha estat l’encertada, el govern municipal no ha estat digne de la responsabilitat que li ha donat el poble blanenc, mitjançant els seu representants a l’ajuntament.
Aquest transvasament de responsabilitat per part dels partits polítics que haurien d’exercir-la, en direcció directa a ERC, no només és una irresponsabilitat flagrant, sinó que també va acompanyada de males intencions. Ambdues ocasions, ERC tenia que escollir entre una cosa que no li agradava i una cosa que no li agradava. ERC s’ha trobat en aquestes dues situacions, que fes el que fes, seria criticada durament. Ambdós casos, només es pot parlar de xantatge polític.
En el primer cas, el missatge del PSC era: O em regales els vots i l’alcaldia, o seràs acusat de posar al govern de Blanes, la dreta i l’espanyolisme.
En el segon cas, el missatge era: O t’empasses el gripau, o seràs acusada de tornar a posar pals a les rodes i trencar novament el govern.
És del tot inadmissible, que forces polítiques amb molt més poder que ERC, i eludint clarament les seves responsabilitats, posin en un compromís de tal magnitud, a un partit que després dels resultats electorals obtinguts, hauria de passar força desapercebut durant aquesta legislatura. Així dons, ens trobem què és ERC qui pren les decisions importants de la vila, sense ser ni de lluny la força més votada, i sense estar dins del govern. ERC és la única que afronta responsabilitats, en un ajuntament, on sembla que ningú vulgui prendre decisions. A més a més, sense que ningú li pregunti si vol aquesta responsabilitat, que l’únic que li pot comportar, són maldecaps que no hauria de tenir.
ERC, és l’àrbitre, què és veu obligat a xutar els penals de dos equips, que no volen marcar gol.
ERC a demostrat que no accepta xantatges de ningú, que accepta responsabilitats, encara que no siguin seves, i que es manté ferma al seu ideari i al seu programa, peti qui peti. ERC no té por de prendre decisions, tot i que puguin ser impopulars pel seu electorat i d’eina d’atac fàcil per part dels seus adversaris. El que no hauríem de fer, és culpabilitzar a ERC per fer la feina que qui hauria de fer, no fa, i a més, fer-ho amb les mans i els peus lligats.

Salutacions i independència.