dissabte, 13 de setembre del 2008

75 - No, però sí.



Un cop més, els fets diuen qui és qui, per molt que es vulgui amagar.

Durant la passada Diada, hi havia una campanya de commemoració del centenari de la Senyera Estelada, que consistia en penjar aquesta bandera en un lloc visible dels ajuntaments de tot el Principat.
No podem dir que era una commemoració innocent, ja que tenia una clara manifestació d’identitat pròpia, amb la que no tothom es podia sentir còmode. Però això no treu que fos una commemoració justificada, tant pel fet històric, com el de reivindicació nacional, que en les actuals circumstancies, i donat el moment de negociació entre Catalunya i Espanya, tenia el seu motiu pràctic.

Han estat aproximadament un centenar d’ajuntaments els que s’han afegit a la campanya, alguns tant significatius com Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d´Anoia, Figueres, Berga, Puigcerdà, Montblanc, Les Borges Blanques, Ripoll, Manlleu i sobre tot Girona.
Altres tant propers com: Arenys de Munt, Vilassar, Alella, Argentona, Sant Cebrià de Vallalta, Premià de Mar.
I altres, que són del nostre propi entorn com Santa Coloma de Farners, Riells i Viabrea, Lloret, Caldes de Malavella, Arbúcies, Sant Hilari de Sacalm.
Aquí teniu el llistat de tots els municipis que han col·laborat en aquest homenatge.
(Per cert, un cop més, Lloret ens ha passat la mà per la cara i cal felicitar-los).


Però ............ i Blanes? Que ha fet Blanes? Dons es va intentar, però no ha estat possible, gràcies al PSC i a EUiA/IC-V. Aquests dos partits que tant s’omplen la boca amb la Llibertat, la Democràcia i la Justícia social arreu (arreu menys a Catalunya, és clar) no han permès que Blanes s’afegís a aquest acte de commemoració. Sembla ser que per aquests dos partits, hi han blanecs que sí poden commemorar coses, i altres que no. Això és el que ells consideren Llibertat, Democràcia i Justícia.

Però potser a estat millor així. Ho dic per què han evitat l’Estelada a l’ajuntament, però no han evitat que l’Estellada lluís a Blanes d’una forma molt evident.

L’Estellada penjada just a sobre d’on es feia l’ofrena floral a Lluís Companys, es veia de lluny, i era força cridanera. De fet vaig veure molts turistes fent fotos d’aquesta Estelada i molts d’ells segur que es preguntaran que vol dir. Sense cap mena de dubte, es va fer un cop d’efecte. A mes hem d’afegir la que hi havia a La Casa del Poble, i les que hi havia als balcons. Mai havia vist tanta Estelada a Blanes.


Blanes no podrà sortir al llistat de municipis que van fer un homenatge a aquesta bandera, però és evident, que s’ha contribuït molt, des de fora de l’ajuntament (gràcies al PSOE de Blanes i a EUiA/IC-V) a fer divulgació d’aquest símbol de identitat i dignitat del poble català.

Vull agrair a Acció Cultural Es Viver, a La Casa del Poble i ERC, i a tots els vilatans i vilatanes, que han fet el seu particular homenatge a la estelada, ja que el seu ajuntament, gràcies al PSOE i a EUiA/IC-V, no ho va poder fer de forma “oficial”.


Salutacions i independència.