dissabte, 13 de setembre del 2008

75 - No, però sí.



Un cop més, els fets diuen qui és qui, per molt que es vulgui amagar.

Durant la passada Diada, hi havia una campanya de commemoració del centenari de la Senyera Estelada, que consistia en penjar aquesta bandera en un lloc visible dels ajuntaments de tot el Principat.
No podem dir que era una commemoració innocent, ja que tenia una clara manifestació d’identitat pròpia, amb la que no tothom es podia sentir còmode. Però això no treu que fos una commemoració justificada, tant pel fet històric, com el de reivindicació nacional, que en les actuals circumstancies, i donat el moment de negociació entre Catalunya i Espanya, tenia el seu motiu pràctic.

Han estat aproximadament un centenar d’ajuntaments els que s’han afegit a la campanya, alguns tant significatius com Vilafranca del Penedès, Sant Sadurní d´Anoia, Figueres, Berga, Puigcerdà, Montblanc, Les Borges Blanques, Ripoll, Manlleu i sobre tot Girona.
Altres tant propers com: Arenys de Munt, Vilassar, Alella, Argentona, Sant Cebrià de Vallalta, Premià de Mar.
I altres, que són del nostre propi entorn com Santa Coloma de Farners, Riells i Viabrea, Lloret, Caldes de Malavella, Arbúcies, Sant Hilari de Sacalm.
Aquí teniu el llistat de tots els municipis que han col·laborat en aquest homenatge.
(Per cert, un cop més, Lloret ens ha passat la mà per la cara i cal felicitar-los).


Però ............ i Blanes? Que ha fet Blanes? Dons es va intentar, però no ha estat possible, gràcies al PSC i a EUiA/IC-V. Aquests dos partits que tant s’omplen la boca amb la Llibertat, la Democràcia i la Justícia social arreu (arreu menys a Catalunya, és clar) no han permès que Blanes s’afegís a aquest acte de commemoració. Sembla ser que per aquests dos partits, hi han blanecs que sí poden commemorar coses, i altres que no. Això és el que ells consideren Llibertat, Democràcia i Justícia.

Però potser a estat millor així. Ho dic per què han evitat l’Estelada a l’ajuntament, però no han evitat que l’Estellada lluís a Blanes d’una forma molt evident.

L’Estellada penjada just a sobre d’on es feia l’ofrena floral a Lluís Companys, es veia de lluny, i era força cridanera. De fet vaig veure molts turistes fent fotos d’aquesta Estelada i molts d’ells segur que es preguntaran que vol dir. Sense cap mena de dubte, es va fer un cop d’efecte. A mes hem d’afegir la que hi havia a La Casa del Poble, i les que hi havia als balcons. Mai havia vist tanta Estelada a Blanes.


Blanes no podrà sortir al llistat de municipis que van fer un homenatge a aquesta bandera, però és evident, que s’ha contribuït molt, des de fora de l’ajuntament (gràcies al PSOE de Blanes i a EUiA/IC-V) a fer divulgació d’aquest símbol de identitat i dignitat del poble català.

Vull agrair a Acció Cultural Es Viver, a La Casa del Poble i ERC, i a tots els vilatans i vilatanes, que han fet el seu particular homenatge a la estelada, ja que el seu ajuntament, gràcies al PSOE i a EUiA/IC-V, no ho va poder fer de forma “oficial”.


Salutacions i independència.

3 comentaris:

Maxi ha dit...

Josep, espero que l'article el fessis amb les mans calentes i sentint o escoltant el que et varen dir els "companys".

Primer, crec que t'has passat 3 pobles al dir que EUiA-ICV defensa els drets socials arreu menys quant toca Catalunya. Francament, una cosa es defensar un tema de sentiment nacional, i altre cosa es fer una defensa clara de lluita de classes, i ERC no es precisament ningú per fer ensenyaments a Blanes -tornem a parlar de qui governa a Blanes, i gracies a qui?-.

La decisió de posar o no l'estelada, es una decisió purament política, que el batlle va prendre, emparant-se en una junta de portaveus, on es va demanar "l'opinió" dels grups sobre aquest afer. EUiA-ICV no es va negar en cap moment que es penges l'estelada, encara que en opinió nostra, l'estelada es tenia que penjar en un lloc prominent del poble, però no a l'ajuntament, ja que es un símbol representatiu d'un sistema de govern que no compartim -l'independentisme català-, encara que alguns de nosaltres no defugim ni defugirem el debat sobre aquest afer -i més concretament el dret a l'autodeterminació del poble Català, per conformar una República Socialista de Catalunya, tal i com proclamen els companys de Revolta Global-. Tot i això, si la decisió final del batlle hagués sigut la de penjar l'estelada al balcó de l'ajuntament, nosaltres no faríem ni diríem res, que no anés més enllà de explicitar al batlle la nostra "incomoditat" donat que no es la nostra bandera -la senyera es la nostra, juntament amb la republicana-. Per tant, si el batlle va decidir de no penjar la senyera del balcó, o de qualsevol altre lloc, va ser per una decisió personal -per desgràcia, el consistori actual no figura precisament per voler acceptar ni la més "innocent" de les nostres propostes-. Voler fer culpable a EUiA-ICV o a qualsevol altre partit amb els arguments que esteu fent servir, i acusar a altres formacions que no comparteixen estrictament els vostres idearis polítics, de no lluitar pels drets socials, per la Democràcia i les llibertats del poble Català, es fer demagògia. Josep, et creia més capaç.

Fent-se com es va fer un plenari extraordinari el dilluns per un assumpte, ja es podria haver fet per això últim també, i haver-ho discutit de forma assembleària i oberta en el ple. Això si que hagués sigut una forma més democràtica d'actuar, on la ciutadania que hagués volgut, pogués participar en el debat i conclusions.

Per acabar dir, que quant varem fer l'ofrena floral sota l'estelada gegant que hi havia penjada al damunt del monument de Lluís Companys, ni jo ni cap dels companys varem fer-hi cap gest o menció en contra.

Em sembla Josep que la simplificació del discurs que feu, juntament amb l'apropiació del dret a la defensa del poble Català i de Blanes, es d'una absoluta frivolitat.

Salut, força i... República!

L'Ignorant Mig-Ocre ha dit...

Hola Maxi.
Quan dic que defenseu la justícia social arreu menys a Catalunya, em refereixo al debat que sempre tenim. Des d'el nostre punt de vista, nomes es pot defensar la possibilitat d'una veritable justícia social, si ens traiem de sobre el ofegament econòmic que patim des d'Espanya, Mentres seguim a Espanya, la justícia social a Catalunya és impossible. I EUiA/IC-V, sigui per les raons que sigui, al final, quasi sempre acaba rebutjant qualsevol iniciativa que pugui afavorir l'alliberament del poble català davant el jou espanyol, ja sigui votant en contra d'aquestes iniciatives o amagant-se darrera d'una abstenció, al estil Poncio Pilatos.

Per altre banda, l'actual batlle, faci les coses bé o no, s'ha caracteritzat per respectar les decisions que es prenen entre totes les formacions polítiques que formen el consistori, i si no ha penjat l'estelada a l'ajuntament, és per què no va rebre el suport necessari. I per tant, el batlle va fer bé. No va ser decisió del batlle, sinó de tots, amb el seu suport o la seva negativa. Cal saber que en la junta de portaveus, EUiA/IC-V, va votar-hi en contra, juntament amb el PSOE blanenc i el PP.

Si vareu poder vota a favor a Girona, perquè no a Blanes?

Per altre banda, en els plens extraordinaris, són extraordinaris i no es poden afegir punts, i tampoc és plan de convocar plens extraordinaris cada dia. La Junta de portaveus, crec que és prou adient per tractar aquests temes, i allà, vareu votar que no.

El vostre problema, Maxi, ja t'ho he dit més d'un cop, és que reclameu una identitat política pròpia, però al final, sempre sou darrera del PSOE. Al final, sempre doneu aire al PSOE i el recolzeu en tot al 99,9%.

Dieu estar a favor del dret a l'autodeterminació, i Catalunya no el té. Per tant sou conscients que Catalunya és un poble oprimit, però no us revolteu contra aquesta opressió. Quan es tracta del PSOE, feu la mateixa política en aquest sentit que els de CiU, de peix al cove.

El meu escrit era una critica directe al PSOE de Blanes, i malauradament, la vostra volguda posició us posa sempre en la línia de foc.

És cert que vareu fer l'ofrena floral sense problemes. De fet, probablement us va ser del tot indiferent que hi hagués una estellada allà o no. És aquesta indiferència la que us critico, i que demostra, des d'el meu punt de vista, el vostre compromís real amb els drets nacionals de Catalunya, que com he dit en un principi, són l'única oportunitat d'aconseguir una veritable justícia social.

Salutacions i independència.

Anònim ha dit...

el que no podeu fer els d'EUIA és amagar el cap sota l'ala quant parlem del nostre País.

si fos la bandera saharaui, cap problema, prou d'hipocresies, maxi mira't els companys que tens en tems del país, son uns retrogades